Pro Mahasiswa

Tuesday, December 27, 2011

Pro-Mahasiswa UTHM Menyokong Saifuddin
Rentetan daripada isu Adam Adli, Timbalan Menteri Pengajian Tinggi Datuk Saifuddin Abdullah berkata beliau tetap akan mempertahankan hak mahasiswa walaupun mereka mendesak beliau meletakkan jawatan menerusi memorandum yang dihantar kepadanya. Beliau yang enggan mengulas lanjut mengenai desakan dalam memorandum itu, menyerahkan kepada rakyat untuk menilai perkara sebenar.


”Pada pendapat saya, mereka mempunyai hak untuk berhimpun dan bersuara. Saya akan mempertahankan hak mereka ini. Saya juga dimaklumkan bahawa sebahagian daripada yang hadir itu ialah mahasiswa. Kepada mereka, saya ingin nyatakan bahawa kasih saya pada mereka tidak berubah,” katanya dalam satu kenyataan media yang diedarkan di Parlimen hari ini.


Saifuddin berkata,beliau dimaklumkan oleh pegawai kementerian bahawa kira-kira 350 orang telah mengadakan perhimpunan aman di perkarangan pejabat Kementerian Pengajian Tinggi.Bagaimanapun, beliau ketika itu menghadiri program di Batu Pahat, Johor dan Seremban, Negeri Sembilan. Setiausaha sulit kanan, Mohd Nazri Noh yang mewakili beliau telah menerima memorandum berkenaan serta turut menjemput kumpulan itu untuk berjumpa di parlimen tengah hari ini, namun telah ditolak.


Malah, ketika menghadiri program debat di Universiti Putra Malaysia (UPM) ,beliau juga telah berjumpa dengan Presiden Alumni Aspirasi, Mohd Shahar Abdullah serta beberapa rakannya dan mereka juga menyerahkan memorandum.


“Pertemuan itu berlangsung dalam tempoh yang singkat sahaja dalam suasana mesra di mana kami bersalaman sambil tersenyum,” katanya.


Kumpulan pelajar yang terdiri daripada kumpulan Pro-Aspirasi kampus  berdemonstrasi hampir dua jam di hadapan pejabat Saifuddin untuk menuntut beliau meletak jawatan kerana didakwa “terlalu mesra” dengan pelajar pro-Mahasiswa.Tindakan kumpulan pelajar itu adalah satu reaksi balas kepada satu lagi perhimpunan anjuran kumpulan pelajar pro-Mahasiswa di Kuala Lumpur pada hujung minggu lalu.Perhimpunan kumpulan pelajar Solidariti Mahasiswa Malaysia itu mencetus kontroversi apabila sebahagian daripada mereka bertindak menurunkan satu kain bercetak wajah Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak di hadapan ibu pejabat Umno.


Dato Saifuddin yang ketika itu berada di UTHM merasmikan Karnival TAHA & Memperkasakan Zakat anjuran Tabung Haji dengan kerjasama Berita harian kesal. Kedatangan beliau ke UTHM sepatutnya disambut oleh semua Majlis Perwakilan pelajar (MPP). Namun, terdapat beberapa MPP dikalangan Aspirasi tidak kelihatan. Dilaporkan menghadiri demontrasi “Mendesak Saifuddin Meletak Jawatan” di Putrajaya.


Sehubungan dengan ini, Pro-Mahasiswa UTHM menyokong penuh Dato Saifuddin Abdullah dan menyelar tindakan Aspirasi yang sebelum ini mengutuk demontrasi jalanan. Namun apa yang dilihat kini mereka seolah-olah bersetuju salah satu bukti kebebasan suara adalah dengan cara berdemo dijalanan.Memetik prinsip mereka sebelum ini,“berarak dan berhimpun mengganggu kententeraman awam menjatuhkan maruah dan keintelekualan seluruh mahasiswa”,nampaknya sudah tidak relevan.

~MAHASISWA UNTUK NEGARA~

0 comments: