Pro Mahasiswa

Tuesday, December 27, 2011

Pro-Mahasiswa UTHM Pertahan Datuk SaifuddinJohor Bharu, 26 Dis : Timbalan Menteri Pengajian Tinggi Datuk Saifuddin Abdullah berkata beliau tetap akan mempertahankan hak mahasiswa walaupun sesetengah pihak mendesak beliau meletakkan jawatan menerusi memorandum yang dihantar kepadanya.
Beliau yang enggan mengulas lanjut mengenai desakan dalam memorandum itu, menyerahkan kepada rakyat untuk menilai perkara sebenar.
”Pada pendapat saya, mereka mempunyai hak untuk berhimpun dan bersuara. Saya akan mempertahankan hak mereka ini. Saya juga dimaklumkan bahawa sebahagian daripada yang hadir itu ialah mahasiswa. Kepada mereka, saya ingin nyatakan bahawa kasih saya pada mereka tidak berubah,” katanya dalam satu kenyataan.
Mengenai himpunan yang dianjur Aspirasi, Saifuddin berkata,beliau dimaklumkan oleh pegawai kementerian bahawa kira-kira 350 orang telah mengadakan perhimpunan aman di perkarangan pejabat Kementerian Pengajian Tinggi.
Bagaimanapun, beliau ketika itu menghadiri program di Batu Pahat, Johor dan Seremban, Negeri Sembilan.
Aspirasi tolak pertemuan
Setiausaha sulit kanan, Mohd Nazri Noh yang mewakili beliau telah menerima memorandum berkenaan serta turut menjemput kumpulan itu untuk berjumpa di parlimen tengah beberapa hari lalu, namun telah ditolak.
Malah, ketika menghadiri program debat di Universiti Putra Malaysia (UPM) ,beliau juga telah berjumpa dengan Presiden Alumni Aspirasi, Mohd Shahar Abdullah serta beberapa rakannya dan mereka juga menyerahkan memorandum.
“Pertemuan itu berlangsung dalam tempoh yang singkat sahaja dalam suasana mesra di mana kami bersalaman sambil tersenyum,” katanya.
Kumpulan pelajar yang terdiri daripada kumpulan Aspirasi berdemonstrasi hampir dua jam di hadapan pejabat Saifuddin untuk menuntut beliau meletak jawatan kerana didakwa “terlalu mesra” dengan pelajar pro-Mahasiswa.
Tindakan kumpulan pelajar itu adalah satu reaksi balas kepada satu lagi perhimpunan anjuran kumpulan pelajar Pro-Mahasiswa di Kuala Lumpur pada hujung minggu lalu.
Perhimpunan kumpulan pelajar Solidariti Mahasiswa Malaysia itu mencetus kontroversi apabila seorang daripada mereka bertindak menurunkan satu bendera bercetak wajah Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak di hadapan ibu pejabat Umno.
Aspirasi tidak hormat ‘tetamu’
Sementara itu, Datuk Saifuddin ketika himpunan Aspirasi itu berada di UTHM merasmikan Karnival TAHA & Memperkasakan Zakat anjuran Tabung Haji dengan kerjasama Berita Harian.
Walaubagaimanapun, kedatangan beliau ke UTHM yang sepatutnya disambut oleh semua Majlis Perwakilan pelajar (MPP) bertukar sebaliknya.
Menurut sumber, terdapat beberapa MPP di kalangan Aspirasi tidak kelihatan dan dilaporkan menghadiri demontrasi “Mendesak Saifuddin Meletak Jawatan” di Putrajaya.
Pro-Mahasiswa UTHM selar Aspirasi
Sehubungan dengan ini, Pro-Mahasiswa UTHM menyokong penuh Datuk Saifuddin Abdullah dan menyelar tindakan Aspirasi yang sebelum ini mengutuk demontrasi jalanan.
“Meraka (Aspirasi) kini seolah-olah bersetuju salah satu bukti kebebasan suara adalah dengan cara berdemo dijalanan.”
“Memetik prinsip mereka sebelum ini,“berarak dan berhimpun mengganggu kententeraman awam menjatuhkan maruah dan keintelekualan seluruh mahasiswa”,nampaknya sudah tidak relevan.”, ujar wakilnya dalam satu kenyataan. - GZDaily

0 comments: